Diallo sa stal víťazom bratislavského challengeru Peugeot Slovak Open

15.10.2023 Bratislava

Bratislava 15. októbra (TASR) - Kanadský tenista Gabriel Diallo sa stal víťazom dvojhry na bratislavskom challengeri Peugeot Slovak Open. Vo finále zdolal Belgičana Jorisa de Looreho 6:0, 7:5 a získal druhý singlový titul na ATP Challenger Tour. Vlani v auguste nenašiel premožiteľa na domácej pôde v Granby.

Kanadský daviscupový reprezentant si z NTC odnáša prémiu 19.650 eur pred zdanením a 125 bodov do svetového rebríčka. V Bratislave potvrdil, že mu hard sedí. V 2. kole vyradil najvyššie nasadeného Rakúšana Dominica Thiema a vo štvrťfinále slovenskú singlovú dvojku Lukáša Kleina.

Diallo v prvom sete finálového zápasu na dvorci dominoval, keď trikrát prelomil podanie De Looreho a uštedril mu "kanára". Dvadsaťdvaročný Kanaďan hral rýchlo, z forhendu dokázal súpera zatlačiť do defenzívy a pripraviť si dobré pozície na zakončenie výmen. V šiestom geme využil pri servise Belgičana tretí setbal.
 
V druhom dejstve sa De Loore zlepšil a držal so súperom krok do stavu 5:5. V dvanástom geme ho Diallo brejkol, premenil štvrtý mečbal a stal sa prvým kanadským singlovým šampiónom v histórii bratislavského challengeru. V onlajn vydaní svetového rebríčka sa posunul na 130. miesto.

"Ďakujem môjmu trénerovi Nicovi, vyhrali sme spolu druhý challenger. Dúfam, že prídu ďalšie trofeje. Veľká vďaka patrí aj bratislavským divákom za podporu. Povzbudzovali ma najmä počas zápasu s Dominicom Thiemom, ktorý bol mimoriadne náročný, a aj počas dnešného duelu. Skvelú robotu odviedli aj organizátori turnaja. Jorisovi blahoželám k úspešnému turnaju. Dúfam, že to nebolo jeho posledné finále," uviedol Diallo v slávnostnom príhovore.

dvojhra - finále:

Gabriel Diallo (KAn.) - Joris De Loore (Belg.) 6:0, 7:5

Moška tvrdí: "Máme skvelého šampióna, o Diallovi budeme veľa počuť"

V poradí 24. ročník bratislavského challengeru Peugeot Slovak Open patril podľa riaditeľa turnaja k najkvalitnejším v histórii. Igor Moška tvrdí, že o jeho víťazovi Kanaďanovi Gabrielovi Diallovi budú tenisoví fanúšikovia ešte veľa počuť.

"Máme skvelého šampióna, ktorého čaká svetlá budúcnosť. Počas celého turnaja podával vynikajúce výkony a zdolal aj víťaza grandslamového US Open z roku 2020 Dominica Thiema, ktorý bol veľkým lákadlom pre fanúšikov. Challenger mal od začiatku veľmi vysokú úroveň, štartové pole pripomínalo turnaj ATP," uviedol v rozhovore pre TASR Moška, ktorého mrzí, že do záverečnej fázy turnaja sa nedostal žiaden zo Slovákov.

Najlepší výsledok dosiahol Lukáš Klein. Vo štvrťfinále prehral s Diallom po trojsetovom boji. "V tajbrejku druhého setu bol Lukáš dve loptičky od víťazstva, no napokon ťahal za kratší koniec. Veľmi dobrý výkon podal aj Norbert Gombos, ktorý v 1. kole vyradil tretieho nasadeného Francúza Benjamina Bonziho. Tento zápas patril k ozdobám turnaja."

Hráči si pochvaľovali vynovený povrch na centri v NTC. "Bol som zvedavý predovšetkým na reakciu našich hráčov a všetci unisono povedali, že je kvalitnejší ako ten starý. Je úplne rovný, stredne rýchly, čo vyhovuje Alexovi Molčanovi i Lukášovi Kleinovi. V dnešnom finále obaja aktéri skvele servovali, no Diallo i De Loore dokázali na vynovenom povrchu kvalitne returnovať a fanúšikovia tak videli atraktívny tenis s peknými výmenami."

Moška sľubuje v budúcom roku ďalšie novinky, ktoré ešte zvýšia kvalitu turnaja. "Už teraz môžem povedať, že pred 25. ročníkom Peugeot Slovak Open vymeníme okolie centrálneho dvorca a celé to zmodernizujeme. Malo by to priniesť lepšiu prezentáciu pre divákov a sponzorov," dodal.
 

Vyberte región